UI ve UX Tasarimi Nedir?

Blog

Tasarım geniş bir konu akışıdır ve grafik tasarımla sınırlı değildir. Birisi “Ben bir tasarımcıyım” dediğinde, aslında günden güne ne yaptıkları hemen belli değil. Birlikte tasarımı dik tutan çok sayıda sorumluluk ayağı vardır.

Tasarımla ilgili roller, çeşitli alanlarda, grafik tasarım, tekstil tasarımı, iç tasarım, moda tasarımı, seramik tasarımı, baskı tasarımı ve daha birçok alanda mevcuttur. Nispeten yeni ekranlar için arayüzler yaratmaya odaklanan teknoloji şirketleri akını ile birlikte birçok yeni tasarım rolü ortaya çıkmıştır.

UX Developer veya UI designer gibi iş ünvanları, tasarım rollerinin gelecekteki cephesi olarak ortaya çıkmıştır. Bunun anlamı, diğer sektörlerden gelen tasarımcıların bile bilmediği bir şey.

 

Ayırma UI UX

UX tasarımı kullanıcı deneyimi tasarımına karşılık gelirken, UI tasarımı kullanıcı arayüzü tasarımı anlamına gelir. Bunların her ikisi de bir BT ürünü için çok önemlidir ve birlikte çalışmaları gerekir.
Birbirlerine çok bütünleyici olmalarına rağmen, rollerin kendileri, farklı süreçler içeren oldukça farklıdır.

 

UX Kullanıcı Deneyimidir

UX tasarımı , göreceli olarak yeni bir alandır ve birçok şirket sadece müşterilerini çekmeyi ve elde tutmayı başarmak istiyorlarsa maaş bordrosunda birine ihtiyaç duymaları gerçeğini uyandırır.

Karışıklıkların bir kısmı şu isimde olabilir: UX tasarımı. Pek çok insan için, “tasarım” kelimesi, gerçekten gerçek tanımı işlevsellikte olduğu zaman yaratıcılık, renkler ve grafiklerle ve onları kullanan insanlar için kesintisiz bir deneyim sağlayan ürünler üretmenin arkasındaki süreçle ilişkilidir.

UX tasarımcısının işi muhtemelen ilk başta gizemli görünecek (“ Bekle, grafik yapmıyor musun? ”) Ve kafa karıştırıcı en iyi şekilde. (“Yeni tasarımcı neden insanlarla röportaj yapıyor?”)

Hedef müşterilerin kim olduğunu ve ürününüzle ilgili deneyimlerini en faydalı veya 'keyifli' hale getirmeyi bilmek UX tasarım ekibinin sorumluluğundadır. Bu nedenle, 'işlevsellik', 'kullanılabilirlik' ve 'kullanıcı uyarlanabilirliği' ürün için öncelikleri arasında üst sıralarda yer almaktadır.

UX tasarımcıları genellikle dijital ürünlerin geliştirilmesine odaklanır, ancak teori ve süreç hemen hemen her şeye uygulanabilir:

Strateji ve Bağlam:

  • Rakip analizi
  • Müşteri Analizi
  • Ürün Yapısı / Strateji
  • Içerik geliştirme

Tel kafesleme ve Prototiplendirme:

  • Wireframing
  • Prototip
  • Test / Yineleme
  • Kalkınma planlaması

Yürütme ve Analytics

  • UI UX Tasarımcısıyla Tasarımcıları Koordinasyonu
  • Geliştiricilerle Koordinasyon
  • Hedefleri İzleme ve Entegrasyon
  • Analiz ve Yineleme

Yani, parça pazarlamacı, parça tasarımcısı, parça proje yöneticisi; UX rolü karmaşık, zorlu ve çok yönlüdür. Analiz veya teste bağlı olarak ürünün yinelemesinin gerçekten iki kez bahsedildiğini görüyorsunuz. Fakat gerçekte listedeki diğer her öğenin arasına koyarsınız.
Nihayetinde amaç, iş hedeflerini, ilişkinin her iki tarafını da karşılayan hedefe yönelik bir test etme ve iyileştirme süreci ile kullanıcının ihtiyaçlarına bağlamaktır.

 

UI Kullanıcı Arabirimidir

Bir kullanıcı arayüzü şaka gibidir. Açıklamak zorundaysan, o kadar iyi değil.

Hepimiz bir uçağın kokpitinden fırlatılabileceğini biliyoruz. Uçacak UX var, ancak kontroller sezgisel olmayacak şekilde düzenlenmiş durumda - karmaşık bir kullanıcı arayüzü var.

Harika bir UI oluşturmak, özellikle sezgisel olması gerektiği için zor bir iştir.

Bir araştırmada Samsung telefonları veya Apple telefonları gibi insanlar olup olmadığını sorduğumda, çoğu kişi Apple'ı sevdiklerini söyledi. Her iki marka da bir ürünle aynı telefon deneyimine sahip olsa da, insanlar büyük ölçüde diğerini tercih ettiler, neden?

Neden Apple telefonlarını daha çok sevdiklerini sorduğumda, cevap tutarlı ve anında gerçekleşti: “ Apple telefonunu çok daha sezgisel buluyorum. 

Mülakatçının yanıtı: “ İlginç - bana daha sezgisel nasıl olduğuna dair bazı spesifik örnekler verebilir misiniz? 

Bu soru ile onların neşesi şoka ve dehşete dönüşüyor sanki “ Tabii ki, Apple daha sezgiseldir - bunu nasıl cüret edersin? 

Bu noktadan itibaren, “ bu sadece ” den “ sadece işe yarıyor ” ile “ daha basit ” den “ Apple uygulamalarının daha tutarlı bir görünüme ve hisse sahip olmasına kadar değişen bir tür cevap bulmakta zorlanıyorlardı 

Apple'ın kullanıcı arayüzü UX'e o kadar iyi yerleştirilmiş ki orada olduğu gibi hissetmiyor bile. Kullanıcı arayüzü ne kadar kusursuzsa, ürün o kadar sezgiseldir.

UI Designer'ın işi aşağıdakileri içerir:

Bak ve hisset:

  • Müşteri Analizi
  • Tasarım araştırması
  • Marka ve Grafik Geliştirme
  • Kullanım Kılavuzları / Hikaye

Duyarlılık ve Etkileşim:

  • UI Prototipleme
  • Etkileşim ve Animasyon
  • Tüm Cihaz Ekran Boyutlarına Uyum
  • Geliştirici ile Uygulama

Bir kullanıcı arayüz tasarımcısı teknolojiyi insanların kullanması için kolay ve sezgisel hale getirir. Kullanıcı arayüzü tasarımcıları, kullanıcıların ürünle doğrudan etkileşime girdiği alanlarda çalışır.

Harika görünen, ancak kullanımı zor olan bir şey, büyük UI ve kötü UX örneğidir. Çok kullanışlı görünen çok kullanışlı bir şey olsa da, büyük UX ve kötü UI örneğidir.

Bunu düşünmeye geldiğinizde, yukarıdaki layman'ın anlayışı, kullanıcının bakış açısından tamamen doğru değildir. UI veya UX'ten herhangi biri zayıfsa, kullanıcı düşük bir ürün algılar. Bu, hem UI hem de UX'in ayrı ayrı mükemmelden daha fazlasına ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Sadece ikisi birlikte sorunsuzca harmanlandıklarında ikisinden birini yapar ve ürün uzatıldığında mükemmel hale gelir.