MAC Adresi Nedir?

Blog

İster kablolu bir ağ ofisinde veya ister kablosuz bir ofiste çalışıyor olun, bir şey her iki ortam için de yaygındır: Verileri bilgisayarınızdan diğerine veya bir bilgisayardan binlerce bilgisayara aktarmak için hem ağ yazılımı hem de donanım (kablolar, yönlendiriciler vb.) Gerekir. senin mil uzakta.

Ve sonunda, istediğiniz veriyi SİZE getirmek için, adreslere gelir.

Bu yüzden şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bir IP adresi ile birlikte (ağ yazılımıdır), ayrıca bir donanım adresi de vardır. Genellikle, bilgisayarınızda ağ arabirim kartı veya NIC adı verilen bir anahtar bağlantı aygıtına bağlanır. NIC, esas olarak, bilgisayarınızın bir ağa bağlanmasını sağlayan bir bilgisayar devre kartıdır.

Bir NIC, verileri ağ üzerinden iletilebilen bir elektrik sinyaline dönüştürür.

 

Selam Nick. Mac ile tanış.

Her NIC, Medya Erişim Kontrolü için MAC olarak bilinen bir donanım adresine sahiptir. IP adreslerinin TCP / IP (ağ yazılımı) ile ilişkilendirildiği durumlarda, MAC adresleri ağ bağdaştırıcılarının donanımına bağlanır.

Bir ağ adaptörüne üretildiğinde bir MAC adresi verilir. Bilgisayarınızın ağ arabirim kartına (NIC) kablolu veya sabit olarak kodlanmıştır ve benzersizdir. ARP (Adres Çözümleme Protokolü) denilen bir şey bir IP adresini bir MAC adresine çevirir. ARP, gerçek bir bilgisayar donanımı parçası aracılığıyla bir IP adresinden veri alan bir pasaport gibidir.

Bir kez daha, birlikte çalışan donanım ve yazılım, birlikte çalışan IP adresleri ve MAC adresleri.

Bu nedenle, MAC adresi bazen bir ağ donanım adresi , yanmış adres (BIA) veya fiziksel adres olarak adlandırılır . İşte Ethernet NIC için bir MAC adresi örneği: 00: 0a: 95: 9d: 68: 16 .

Muhtemelen fark ettiğiniz gibi, MAC adresinin kendisi bir IP adresi gibi görünmüyor (burada kendinize bakın). MAC adresi genellikle altı basamaklı iki basamaklı veya karakter grubundan oluşan ve virgülle ayrılmış bir dizedir.

Bazı iyi bilinen ağ adaptörleri veya NIC üreticileri Dell, Belkin, Nortel ve Cisco'dur. Bu üreticilerin tümü , MAC adresinde onları üretici olarak tanımlayan özel bir numara sırası ( Kurumsal olarak benzersiz tanımlayıcı veya OUI olarak adlandırılır) yerleştirir. OUI tipik olarak adresin hemen önündedir.

Örneğin, MAC adresi " 00-14-22-01-23-45 " olan bir ağ bağdaştırıcısını düşünün . Bu yönlendiricinin üretimi için OUI ilk üç sekizlidir - "00-14-22". İşte bazı tanınmış üreticiler için OUI.

Dell: 00-14-22
Nortel: 00-04-DC
Cisco: 00-40-96
Belkin: 00-30-BD

Daha büyük ağ ekipmanı üreticilerinin birden fazla OUI setine sahip olması yaygındır.

 

Ağlar ve MAC adresleri.

Aynı ağ alt ağındaki tüm cihazların farklı MAC adresleri vardır. MAC adresleri, IP adresleriyle ilgili sorunlar gibi ağ sorunlarını tanılamada çok kullanışlıdır.

MAC adresleri ağ teşhisi için kullanışlıdır, çünkü zaman zaman değişebilen dinamik bir IP adresinin aksine hiçbir zaman değişmezler. Bir ağ yöneticisi için, bu bir MAC adresini ağdaki veri gönderen ve alıcılarını tanımlamak için daha güvenilir bir yol yapar.

 

Kablosuz Yönlendiriciler ve MAC Filtreleme

Kablosuz ağlarda, MAC filtreleme adı verilen bir işlem , bilgisayar korsanları ve davetsiz misafirlerin istenmeyen ağ erişimini önleyen bir güvenlik önlemidir. MAC adres filtrelemede, yönlendirici yalnızca belirli MAC adreslerinden gelen trafiği kabul edecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu şekilde, MAC adresleri onaylanmış olan bilgisayarlar DHCP tarafından yeni bir IP adresi verilmiş olsalar bile ağ üzerinden iletişim kurabilecekler.

Bu arada, bir ağ IP adresini ele geçiren bir bilgisayar korsanı engellenecek çünkü MAC adresleri onaylanan listede olmayacak ve filtrelenecek.