IP Adresi Nedir?

Blog

IP (İnternet Protokolü) Adresi, ağ donanımınızın bir adresidir. Bilgisayarınızı ağınızdaki ve tüm dünyadaki diğer cihazlara bağlamanıza yardımcı olur. Bir IP Adresi, sayı veya karakterden oluşur.

Bir IP adresi örneği şöyle olabilir: 506.457.14.512

Bir internet bağlantısına bağlı tüm cihazların benzersiz bir IP adresi vardır, bu da milyarlarca IP adresine ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Bu gereklilik IPv6 IP sürümüyle karşılanır.

İki IP sürümü vardır: IPv4 ve IPv6. IPv4, 4 milyardan fazla IP adresine sahip eski sürümüdür. Ancak, yeni IPv6 sürümü, tüm internet kullanıcılarının ve cihazlarının ihtiyacını karşılamak için trilyonlarca IP adresi sağlayabilir.

IP adreslerini diğer IP adresleriyle çakışabilecek sayısal değerde (sayılar) yapılandırmak için kullanılan IPv4 sürümü. Bu nedenle IPv6 dünyadaki milyarlarca kullanıcıya benzersiz IP adresleri sağlamak için onaltılık yöntemi benimsemiştir.

IPv6 IP adresi örneği şöyle olacaktır:

4ggr: 1925: 5656: 7: 600: t4tt: tc54: 98vt

Özel IP adresleri, genel IP adresleri, statik IP adresleri ve dinamik IP adresleri gibi birkaç tür IP adresi vardır. Bu farklı IP adresleri türlerini tek tek konuşalım:

 

Özel IP Adresi

Özel bir IP adresi, ev veya iş ağına bağlı cihazınızın adresidir. Bir ISS'ye (İnternet Servis Sağlayıcı) bağlı birkaç farklı cihazınız varsa, o zaman tüm cihazlarınızın benzersiz bir özel IP adresi olacaktır. Bu IP adresine, ev ya da iş ağınızın dışındaki cihazlardan erişilemiyor.

Örneğin: 192.168.1.1

Özel IP adresleri benzersiz değildir çünkü ağınızda sınırlı sayıda cihaz vardır.

Cihazınızın özel IP adresini birkaç teknik kullanarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcısıysanız, komut istemine gidin ve ipconfig komutunu girin . Bir mac kullanıcısıysanız, Terminal uygulamanızda ifconfig komutunu girmeniz gerekir.

İnterneti bir cep telefonunda kullanıyorsanız, IP adresini bulmak için WiFi ayarlarınıza gidebilirsiniz. iOS kullanıcıları IP adreslerini bağlı oldukları ağın yanındaki ' i ' düğmesine tıklayarak bulabilirler . Android kullanıcıları WiFi ayarlarında ağ adına tıklayabilir ve IP adresini gösterir.

 

Genel IP Adresi

Genel IP adresiniz, ev veya iş ağınızın bağlı olduğu ana IP adresidir. Bu IP adresi sizi dünyaya bağlar ve tüm kullanıcılar için benzersizdir.

Genel IP adresinizi bulmak için tarayıcınızdaki SupportAlly sitesine gitmeniz yeterlidir; genel IP adresini ve diğer tarayıcı bilgilerini görüntüleyecektir.

 

Statik ve Dinamik IP Adresleri

Tüm özel ve genel IP adresleri statik veya dinamik olabilir. El ile yapılandırdığınız ve bunları cihaz ağınıza bağladığınız IP adreslerine statik IP adresleri denir. Statik IP adresleri otomatik olarak değiştirilemez.

Dinamik IP adresi otomatik olarak yapılandırılır ve yönlendiriciyi internet ile kurduğunuzda ağınıza bir IP atar. IP adreslerinin bu dağıtımı, Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) tarafından yönetilir. DHCP, ev veya iş ortamınızdaki ağınıza bir IP adresi atayan internet yönlendiriciniz olabilir.