Google AMP Nedir?

Blog

Google AMP(Accelerated Mobile Pages) Google tarafından geliştirilen mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan kodlama yöntemidir.

 

Google AMP yönergelerine uygun olan ve doğrulanan sayfalar Google ön belleğinde saklanır ve arama sorgularından tıklanıldıkları zaman daha hızlı yüklenerek mobil kullanıcı deneyimini artırır. Video, animasyon veya zengin grafik barındıran web sayfalarının anında yüklenmesini ve aynı kodun telefon, tablet veya herhangi bir mobil aygıtta çalışmasını ve içeriklerin kullanıcılara anında sunulmasını sağlar. AMP sayfaları Google AMP ikonu ile işaretlenir.

 

AMP’nin en büyük avantajı kullanıcı deneyimi açısından hız konusunda normal bir sayfaya göre oldukça hızlı açılabilir olmasıdır.

Google üzerinden servis edilmesi ile sizin sunucunuz üzerindeki yükü hafifletmektedir.

 

Projenin en önemli özelliği ise açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu sayede bizler de yörüngeleri takip ederek özelleştirilmiş siteler oluşturabiliriz. Eğer HTML bilginiz var ise kolayca bir AMP sitesi oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz.

 

Google AMP sayfaları kendi ön belleğinden hızlıca servis edebilmek için web sayfalarına çeşitli kısıtlamalar getirmektedir. Yükün azaltılması amacı ile kendi tanımladığı JavaScript kütüphanesi dışındaki kodlara izin vermiyor, CSS kullanacağınız zaman bunun inline olması ve yalnızca bir tane stil olması gerekiyor (maksimum 50 kb) ve statik HTML de AMP için oluşturulmuş etiketlerin kullanımını zorunlu kılıyor.

 

AMP JavaScript’e izin vermiyordu.Ancak geçen yılki AMP Conference 2018’de müjdeli bir haber verildi. 2019 için AMP dokümanlarında JavaScript yazabilmeye olanak tanıyacaklarının ciddi sinyalleri geldi.