Google Adını mı Değiştirdi?

Blog

İlk anladığımız manada hayır. “Ürünleri mi ismini, ismini mi ürünlerini yukarı taşıdı?” konusunu tabii ki tavuk-yumurta ikilisinden daha hallice tartışabilecek olsak da, dün gündeme düşen bu bilgi teknoloji devinin faaliyetlerini "Alphabet" (Alfabe) adıyla kurduğu yeni şirket altında toplayacağını duyurması yönünde. Yani Google, kendinden büyüğünü kendi üretti.

Alphabet şirketinin sitesi http://abc.xyz ’de anasayfada yer alan açıklama aslında gelinen noktanın ana başlığını özetliyor. Burada Google CEO’su Larry Page, “Sergey ve benim 11 yıl önce orijinal kurucu mektubunda* belirttiğimiz gibi Google geleneksel bir firma değil ve olması niyetinde değiliz” diye başlıyor. Bu değişikliğin işleri daha “temiz ve hesaplanabilir” hale getireceğini de belirtmiş.

Google şirketi, 2014’te %12 artışla 14.4 milyar dolar karlılık göstermişti. Yeni yapılanmanın, bu gelişimi nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Aktarılan bilgilere göre, Birbirinden farklı ürünleri (işleri) birbirinden bağımsız olarak yönetmeyi hedefleyen Alphabet çatısı altında Google’ın yanında, Nest, Calico, Fiber, X, Life Sciences, Nest gibi şirketler olacak. Google üst yöneticisi ve kurucu ortağı Larry Page yeni şirketin üst yöneticisi, Google'ın diğer kurucu ortağı Sergey Brin'in ise yeni şirketin başkanı olurken, Google yöneticisi Sundar Pichai arama motoru, internet reklamcılığı ve YouTube’un yer aldığı Google'ın ana faaliyet alanlarından sorumlu olacak.

Diğer bir yandan, “Google isim mi değiştiriyor?” Evet de, hayır da… Google, kitlelerin google dendiğinde ilk aklına gelen “arama motoru” ve bağlantılı ürünlerinin bir gün adını değiştirecek olsa muhtemelen bunu cesurca yapar, önce şaşırır sonra hızla adapte oluruz. Şimdilik, öyle yapmadı.