Black Friday Nedir?

Blog

İstatistikler, birini veya ikisini birden yapma şansın olduğunu söylüyor. Göre Ulusal Perakende Federasyonu , 174 milyon tüketici Kara Cuma Şükran hafta sonu 2018 en popüler alışveriş gün boyunca çevrimiçi veya mağaza alışveriş yapmak oldu planlanan yaklaşık 116 milyon bir mağaza veya perakende web sitesini ziyaret etmek planlanan zaman.

Kara Cuma neden bu kadar popüler? Kısa cevap: çünkü tatil alışveriş sezonu için geleneksel başlangıç ​​günü. Tarihsel olarak, aynı zamanda yılın en sıcak oyuncakları, oyunları ve elektroniği ile ilgili harika fırsatlar bulmak için en iyi gündü.  Nedenini görmek için Black Friday alışveriş rehberimizden başka bir yere bakmanıza gerek yok .

Kara Cuma bütçe bilinçli müşteriler için mükemmeldir. Ancak bunu düşündüğünüzde, özellikle bir günün en önemli Amerikan alışveriş tatili olarak ortaya çıkması garip. Wy o mu?

Kara Cuma'nın kökenlerini ve evrimini çok merak ettim, bu yüzden kendim aramaya karar verdim. İşte öğrendiklerim.

 

Kara Cuma Tarihi

Kara Cuma'nın nereden geldiğini anlamak, modern tatil alışveriş sezonunun daha geniş bir bağlamda yerleştirilmesine yardımcı olur.

 

Tatil Alışveriş Sezonunun Kökenleri

Tatil hediye verme asırlık bir gelenek, ancak tatil alışveriş sezonu, 20. yüzyılın tüketici kültürünün bir eseridir.

 

Sponsorların Geçit Töreni

Her Şükran Günü sabahı New York'ta düzenlenen Macy'nin Şükran Günü Geçit Törenini duydunuz. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca insanın izlediği ve katıldığı bu patlama olayı, Şükran Günü hafta sonu geçit törenlerinin gaggle'ının en bilinenleri.

20. yüzyılın ortalarında, bu geçit törenleri çoğu büyük şehirde ve daha küçük kasabalarda da kalabalık çekti. Macy'nin geçit töreni gibi, birçok yerel veya ulusal perakendeci tarafından sponsor oldu. Güne dönersek, bu daha çok mağazalar anlamına geliyordu. Sebep açıktı: Departmanlar, tatil öncesi takvimdeki en görünür etkinliklere isimlerini ekleyerek, mağazalar izleyicilere önümüzdeki tatil alışveriş sezonunda işletmeye açık olduklarını hatırlattı. Zamanla, Şükran günü geçit törenleri o sezonun gayri resmi başlangıcını işaretlemek için geldi.

 

Tatil Alışveriş Takvimini Düzeltme

Başkan Abraham Lincoln, 1863'te Şükran Günü'nü ilan eden ilanı yayınladığında, tatilin Kasım ayının son Perşembe günü düşeceğine karar verdi. Ve 1939’a kadar Başkan Franklin D. Roosevelt’in, Şükran Günü’nü Kasım’ın dördüncü Perşembe gününe taşımak için bir icra emri imzaladığı zaman oldu. Kongre , değişikliği 1941’de resmileştirmek için yasayı onayladı .

Roosevelt neden Şükran Günü'nü bir hafta önce değiştirdi ve Kongre neden değişikliği kabul etti? Çünkü perakendeciler ve diğer ticari çıkarlardan oluşan güçlü bir koalisyon onlardan ricada bulundu.

Bu zamana kadar, bayram alışveriş sezonu Şükran Günü ve Noel arasındaki dönemle eşanlamlıydı. Şükran Günü, 1939’da olduğu gibi 30 Kasım’a düştüğü zaman, sadece 24 tatil alışveriş günü bırakmıştı - ve o zamanlar pazar günleri kapalı olduğu için birçok mağaza daha azdı. Doğal olarak, bu endişe verici perakendeciler ve yoğun tatil alışverişçilerinin daha kısa bir mevsimde daha az alışveriş yapmasına neden olan perakendecilere ve perakende satışına bağlı işletmeler.

Roosevelt'e olan sahaları daha eşitlikçiydi: Daha uzun bir tatil alışveriş dönemi Amerikan ekonomisi için iyi olurdu. Kulağa şüpheli geliyor, ancak ABD’nin 1930’ların sonlarında Büyük Buhran’ın etkilerini ortadan kaldırmak için mücadele ettiğini hala hatırlıyorum.

Bu fikrin ekonomik değeri ne olursa olsun, Roosevelt satıldı ve daha sonra Kara Cuma olarak bilinen gün tatil alışveriş sezonunun resmi başlangıcını işaret etti.

 

Önce "Kara Cuma" kim dedi?

“Kara Cuma” terimi e-ticareti, banliyö alışveriş merkezlerini ve hatta şehir merkezindeki büyük alışveriş merkezlerini daha önce belirledi. Aslında, Tarih Kanalı'na göre , “Kara Cuma” teriminin ilk kaydedilen kullanımının tatil alışverişiyle hiçbir ilgisi yoktu .

1869'da, o zamanlar Amerikan dolarının temeli olan Amerikan altın piyasasını köşeye sıkıştırmak için iki vicdansız oligarş vardı. Programları o kadar ayrıntılıydı ve o zamanki cumhurbaşkanı Ulysses S. Grant'in ailesinin üyeleri dahil edildi. Arsa nihayet 24 Eylül Cuma günü çözüldü, ABD mali piyasalarını bir dayanağa soktu, sayısız yatırımcıyı mahvetti ve daha geniş ekonomiyi sarstı. O karanlık gün “Kara Cuma” olarak tanındı.

“Kara Cuma” bugünkü çağrışım kazanmadan önce yaklaşık bir yüzyıl geçecekti. Perakendecilerin Şükran Günü'nden sonra Black Kara Cuma’yı ertesi gün aramaya başladıkları, çünkü yoğun alışveriş hacimleri yıllarca mali durumlarını “siyaha” zorladı. Bu çok mantıklı geliyor, ancak kanıtlarla desteklenmiyor.

 

Asıl Sebep Kara Cuma “Kara”

Benzer hikaye daha il.

1950'lerde Philadelphia, Şükran Günü hafta sonu mafya sahnesiydi. Ordu ve Deniz Kuvvetleri kolej futbol takımları, her yıl şiddetli rekabetlerini Şükran Günü'nden sonra Cumartesi günü Philly'de tarafsız bir çatışma ile kutladılar. Bir gün önce, çevreleyen topluluklardan binlerce insan - daha uzaklardan Ordu veya Donanma adanmışları - büyük oyun beklentisiyle şehri sular altında bıraktı. Merkez Philly'nin birçok perakende mağazasında ve büyük mağazalarında kıyafet, ev eşyası ve diğer hediyelik eşyalar stoklama fırsatını yakaladılar.

Philadelphia gibi büyük bir şehirde bile, yıllık alışveriş yapanlar ve hayranlar, sokakları tıkamak ve yerel sağlık ve güvenlik kaynaklarını zorlamak için yeterliydi. Şehir polisleri, “Ek kalabalıklar ve trafikle uğraşan ekstra uzun vardiyaları çalışmak zorunda kalacaklar” diye yazıyor Tarih Kanalı için Sarah Pruitt . “Hırsızlar aynı zamanda mağazalardaki bedlamdan faydalanarak, kolluk kuvvetlerine ilave olarak malları telafi edecekti” dedi.

Başka bir deyişle, Kara Cuma 20. yüzyılın Philadelphia'sında devlet memuru olmak için harika bir gün değildi. 1960'larda, halk, “Kara Cuma” Şükran Günü'nden sonra kaotik bir güne çağrılmıştı. Zamanın yoğun ırksal ve sosyal gerilimleri arasında, bu, en açıklayıcı tanımlayıcı değildi. Yerel politikacılar ve iş liderleri, daha mutlu bir yapı olan “Büyük Cuma” gününü yeniden değerlemeye çalıştı. Ama yapışmadı; “Kara Cuma” yaptı. Perakendeciler banliyölerde büyüdükçe, birleştikten ve filizlendikten sonra, terim diğer şehirlere yayıldı ve sonunda ulusal sözlüğe girdi.

 

Kara Cuma'nın Yıllara Göre Evrimi

Kara Cuma statik bir tatil değil. Gelişimi, Amerikan toplumunun yapısını temelden değiştiren sosyoekonomik değişimleri yansıtıyor.

 

Mağaza Modeli: Erken ve 20. Yüzyılın Başlarında Tatil Alışverişi

Roosevelt ve Kongre, Şükran Günü'nü bir hafta geri götürdüğünde, tatil alışverişi oldukça kolaydı. Tuğla ve harç perakendeciler şehir merkezlerinde, genellikle kompakt perakende bölgelerinde veya geniş ticari caddelerinde kümelenmiştir. Küçük şehirler ve kasabalar, yerlilerin tatil için ihtiyaç duydukları şeyin çoğunu alabildiği küçük ama yine de hareketli - alışveriş bölgelerine sahipti.

Lüks ve özel ürünler elde etmek için, çubuklarda yaşayanlar, en yakın büyük şehre seyahat etmek ya da çevrimiçi perakendenin öncüsü olan mail order alışveriş kataloglarını kullanmak zorunda kaldılar. Bir süre için, önceden hazırlanmış evler de dahil olmak üzere Sears & Roebuck kataloğunda istediğiniz hemen hemen hiçbir ürün satın alınamaz.

Büyük şehir alışveriş bölgeleri, büyük mağazalar, ticaret için çok katlı tapınaklar tarafından mağazalar tarafından demirlenmiştir. Mağazalarda giyim, kozmetik, mücevher, ev eşyaları, ev aletleri ve daha pek çok şey satıldı. Bir mağazaya yapılan tek bir ziyaret ve uzman perakendecilere yapılan birkaç yan seyahatle, tüm tatil alışveriş listenizi tek bir günde halledebilirsiniz.

Şükran Günü'nden sonraki gün, alışveriş yapanların şehre girip mağazaya gitmeleri için doğal bir zamandı. Çoğu aile, önceki günün şöleninden hala birlikteydi ve birkaç orta sınıf insanın çalışması gerekiyordu.

Büyük mağazaların 20. Yüzyılın başlarında ertesi gün boyunca endüstri oldukça yerelleşmişti. Bir noktada, Alabama tek başına bir düzine homegrown mağaza zincirine sahipti. Alışveriş yapanları hindi kaynaklı uykularından çekip çıkarmak için, her mağaza kendi Şükran sonrası promosyonlarını yaptı. Adını almadan önce bile, Kara Cuma anlaşmalar için bir gündü.

 

Dağılım: Kara Cuma Banliyöde

II. Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda, milyonlarca Amerikalı, yeşil banliyö meraları için kalabalık, değişken merkezi şehirlerden kaçtı.

Bu kitlesel göçün istenmeyen sonuçlarından biri, tuğla ve harç perakende mağazalarının şehir merkezindeki alışveriş bölgelerinden dağıtılmasıydı. Minnesota Tarih Kurumu'na göre, ilk kapalı, iklim kontrollü alışveriş merkezi 1956'da Minneapolis banliyösünde açıldı . Gelecek otuz yıl boyunca, yüzlerce taklitçi, Amerika Birleşik Devletleri'nde filizlendi, Southdale orijinalinden çok daha büyük ve daha lüks.

1980'lerde ve 1990'larda, Walmart, Target ve Best Buy gibi geniş formatlı “big-box” mağazaları, ülkenin daha rekabetçi banliyö perakende manzarasını ortaya çıkaran bölgesel ve süper bölgesel alışveriş merkezleri arasında ve çevresinde çoğaldı.

Bu dönemde Kara Cuma kendi başına geldi - ve “Kara Cuma” terimi nihayet çağdaş çağrışımlarına oturduğunda. Kentsel ve banliyö alışveriş bölgelerinde çoğalan Black Friday anlaşmalarına ve delicesine erken açılış saatlerine ilişkin reklamlara imza attı. 21. yüzyılın başlarında, sadık avcı avcılarının otoparklarda kamp kurduğu ya da çalışma saatlerinde sırada bekleyen görüntüleri olağandı. Yıllarca, her Kara Cuma bir öncekinden daha büyüktü.

 

Bugün Kara Cuma: Tatil Alışverişi Omnichannel'a Gitti

Bugün Kara Cuma, 20. yüzyılın ilk üçte ikisinin kaotik şehir merkezi haclarına çok az benzerlik gösteriyor. Hala çok karmakarışık, ancak eylem bir avuç ticaret merkezinde yoğunlaşmıyor.

Bugünün perakende ortamı çok kanallı. Alışveriş yapanlar, akıllı telefonlar veya dizüstü bilgisayarlarından evde eşya satın almak için en yakın alışveriş merkezine veya büyük kutuya gitmekten ziyade, insanlarla uğraşmak için olasıdır. “Showroom” sayesinde mağaza içi trafiğin bir kısmı serap oluyor. Müşteriler, ürünleri kişisel olarak incelemek için Best Buy ve Macy's gibi perakendecileri ziyaret eder, ardından eve gidip çevrimiçi olarak daha iyi fırsatlar arar.

Tuğla ve harç perakendeciliğinin düşüşü, banliyö alışveriş merkezi pazarının alt ve orta kademelerini tahrip ediyor ve şehir merkezindeki mağaza modeline son bir anlaşma yapmakla tehdit ediyor. CNBC , 2017'de Macy'nin Portland ve Minneapolis gibi şehirlerdeki asırlık amiral gemisi mağazalarını kapattığını, yıllarca süren uzun ve üzücü düşüşün durduğunu bildirdi.

Yenilikçi perakendeciler, e-ticaret yeteneklerini artırarak ve cömert fiyat eşleştirme politikaları benimseyerek showroom trendiyle mücadele ediyorlar, ancak kalıp açıkça ortaya çıkıyor. Kara Cuma şimdi tüketicilerin ne zaman, nerede ve nasıl seçtiklerini gösterir. Anlaşma arayan tatilciler için harika bir haber.

 

Dünyada Kara Cuma

Dini tercihlerden bağımsız olarak, birçok ülke yıl sonu tatillerini kutlar. Bu tatiller neredeyse her zaman hediye vermeyi içerir. Giderek daha tüketici bir dünyada, birçok ulusal kültür, geleneksel olarak Amerikan yıl sonu perakende satışını benimsemektedir.

Ancak, Şükran günü bir Amerikan tatilidir. Kanada, Ekim ayının ikinci Pazartesi günü kendi Şükran Günü'nü kutlasa da, başka hiçbir ülke Kasım ayının dördüncü Perşembe günü bir sürü kutlama yapmıyor. Dünyanın geri kalanında, Şükran Günü bir başka Perşembe, ertesi gün ise bir başka Cuma.

Ancak bu, büyük perakendecilerin ve perakende ticaret birliklerinin belirli ülkelerde etkinliği popülerleştirmeye çalışmasını engellemedi. Black Friday alışveriş tatillerine ilişkin bazı uluslararası örnekler:

  • Romanya . Kara Cuma, Romanya'nın Doğu Avrupa ülkesinde şaşırtıcı derecede popüler. Balkan Insight'a göre , konsept, 2011 yılında , CEO’nun 11 milyon Romen’in (toplam 20 milyonu) Kara Cuma’yı duyduğunu ve 6.7 milyon’unun Kara Cuma’yı almakla ilgilendiğini iddia ettiği Rumen çevrimiçi perakendeci eMAG tarafından ithal edildi .
  • Birleşik Krallık . İngiltere'de “Kara Cuma” terimi, Noel tatil haftasının geleneksel başlangıcı olan Noel'den önceki cumaya atıfta bulunur. 2010’larda, Amazon gibi ABD şirketleri, İngiltere merkezli Walmart iştiraki Asda ve diğer bazı İngiltere perakendecileri, Kasım’da “Amerikan” Kara Cuma’nın tanıtımına başladılar. Başına Guardian , tatil ekonomik aktivitedeki fazla £ 2 milyar üreten ve resmen 2015 yılında ülkenin en işlek alışveriş günü olarak taç alarak rağmen İngiltere'de oldukça tartışmalıdır.
  • Kanada . 2000'lerde ve 2010'larda Kanada doları için emsalsiz bir güç döneminde, Kanadalı perakendeciler , müşterilerinin sınır ötesi para biriminde indirim yapmasını engellemek için Amerikan Şükran Günü Kara Cuma satışlarını başlattılar . ABD'de olduğu kadar büyük bir anlaşma olmasa da, Kara Cuma artık kendi başına popüler bir Kanadalı alışveriş tatili.
  • Hollanda . 2015'te birkaç düzine Hollandalı perakendeci ve uluslararası marka , American Thanksgiving'ten sonraki gün çevrimiçi satışlar ve fırsatlar için bir takas merkezi olan Black Friday Nederland'ı oluşturmak için bir araya geldi . Kara Cuma, hiçbir şekilde Hollanda'da ulusal bir alışveriş tatili değildir, ancak Hollandalı yerlilerin - ve Amerikan yurtdışında yaşayan gurbetçilerinin daha az alışveriş yapmaları için harika bir fırsattır.
  • Almanya, avusturya ve isviçre . Black Friday Sale , Almanya, Avusturya ve İsviçre'de kullanılabilen bir Alman e-ticaret portalıdır. Black Friday Nederland gibi, Amerikan Şükran Günü ve sonrasındaki gün özel fırsatlar sunan yerli ve yabancı markalar ve perakendeciler için bir takas merkezidir.

 

Black Friday Hala Alakalı mı?

Tatil alışverişi sezonunun geçmişi, şimdiki ve olası geleceği basit bir soru soruyor: Kara Cuma hala geçerli mi?

 

Fiyatları Yaymak

Kara Cuma, önemli bir tatil alışveriş günü olmaya devam ediyor, ancak artık çok önemli değil. Kara Cuma'nın resmi tatil alışveriş sezonunun hala başlangıcı olduğunu söylemek de doğru değil.

Bu, büyük ölçüde perakende endüstrisinin giderek daha şiddetli, hatta çaresiz, rekabetçi manzarası nedeniyle. Çok kanallı bir dünyada, tüketiciler istedikleri zaman ve yerde alışveriş yapabilirler. Bu, zaten sadece çevrimiçi mağazalardan ve eBay gibi geleneksel olmayan platformlardan artan rekabetle karşı karşıya olan perakendecilere, çadır direği "etkinlik alışverişi" günlerine yatırım yapma konusunda daha az teşvik edici oluyor. Birden fazla gün içinde anlaşmaları yaymakta daha iyi olurlar.

Siber Pazartesi  , Kara Cuma'nın baskınlığına ilk gerçek mücadeleyi işaret etti. Şimdi tartışmasız Kara Cuma'nın kendisinden daha büyük. Kanıt ihtiyacınız varsa , tatil alışveriş sezonu için her yıl zamanında güncellediğimiz Cyber ​​Monday online alışveriş rehberimize bakın . Alışverişe başlamadan önce bu yılki hediyelerle ilgili en iyi fırsatları bulmak ve bunları bulmak için en iyi Cyber ​​Monday alışveriş ipuçlarımızı incelemeyi de unutmayın .

Bu arada, Küçük İşletmeler Cumartesi, yerel alışveriş yapma ve bağımsız işletmeleri destekleme konusunda önemli bir fırsat olarak hızla taraftar kazanıyor. Small Business Saturday'in etkisi oldukça yerelleşmiş olmaya devam ediyor ve en kolay erişilebilir fırsatlar, Etsy gibi web sitelerinde de bulunabilir.

Son yıllarda, Kara Cuma Şükran Günü tatili haftasonunu geride bıraktı. Günümüzde pek çok perakendeci, Şükran Günü öncesi Pazar gününden başlayarak “Kara Cuma Haftası” promosyonlarına sponsorluk yapıyor; Bu çok günlük Black Friday satışları, ezici kalabalıklar, erken açılış saatleri veya Black Friday’de sık karşılaşılan sıkıntılarla karşılaşmadan fantastik şahıs fırsatları arayan müşterilere hitap ediyor.

 

Güvenlik ve Güvenlik Sorunları

Bugün Black Friday’ün karmakarışık Philadelphia menşeli ekoları var. Saat çalışması gibi, her yıl birbirine yakın kuyruklar, dehşet verici damgalar, anlamsız alışverişçi şiddeti, hırsızlık hırsızlığı ve diğer tehlikeler hakkında raporlar getiriyor:

  • 2009 : İki saldırgan , New York’ta , az önce satın aldığı jumbo düz ekran televizyon için görünüşte bir adamı vurdu . TV, atıcıların aracına sığmazdı, bu yüzden onsuz kaçtı ve kurbanın kaldırımda kanamasını sağladı.
  • 2010 : Buffalo, New York’taki Target mağazasında bir açılış damgası, bir kişiyi hastanede bıraktı. Kaliforniya'daki Cerritos'taki bir alışveriş merkezi , gıda mahkemesinde bir silah sesi alışverişine yükselen bir bağırarak maçın ardından kilitlenmeye başladı . Polis gelmeden önce sorumlu olanlar kaçtılar.
  • 2011 : Porter Porter, California'daki bir Walmart'ta stokta bulunan en son indirimli Xbox için yarışan bir kalabalığa biber püskürten bir kadın . Olay yerinden kaçtı ve daha sonra tutuklandı. Yaklaşık 20 kişi küçük yaralanmalar bildirdi.
  • 2012 : Uykusuz kalan bir adam , San Francisco yakınlarındaki bir gecede Black Friday alışveriş gezisinin ardından ailesinin SUV'sunu düştü . Kazada, evlenmek üzere olan 24 yaşındaki kızı öldü.
  • 2016 : Güney New Jersey'deki bir alışveriş merkezinde sabahın erken saatlerinde yapılan bir çekimin faili, bir kurbanın öldüğü ve bir diğeri de ciddi yaralanmalara maruz kalan olaydan sonra geniş kaldı. San Antonio'da, yerli bir tacir , Walmart'ın dışındaki bir anlaşmazlığa müdahale etmeye çalışan iyi bir Samiriyeli'yi vurdu ve öldürdü .
  • 2018 : Elizabeth, New Jersey'deki bir alışveriş merkezinin içinde meydana gelen bir değişiklik , bir kurbanın küçük yaralanmalara maruz kalmasıyla ateş açmasıyla sonuçlandı.

Kara Cuma Ölüm Sayısı adlı bir web sitesi bile var .

Online alışveriş, hayatınızı mağazada elinize almak için güvenli, güvenli ve kullanışlı bir alternatif sunar. Emin olun, mağaza içi Black Friday alışverişcilerinin büyük çoğunluğu herhangi bir ciddi sorunla karşı karşıya kalmaz ve çevrimiçi alışverişin kendine özgü sakıncaları vardır (örneğin uygun oda yoktur). Bununla birlikte, zamanınızı iyi kullanacak bir şeyler denemek için bir saat boyunca sırada bekliyor mu?

 

Tüketiciliğe Karşı Tepki

Amerikan tüketimciliği posterinin çocuğu olan Kara Cuma, çok sayıda tüketici karşıtı tepki vermeye davet ediyor. Black Friday alışverişine karşı transatlantik bir hareket olan Nothing Day Satın Alın , her yıl ABD Şükran Günü'nden sonraki gün düşer.

Nothing Day'in organizatörleri sempatik tüketicileri “Shopocalypse'ten kaçmaya” ve ticari karşıtı etkinliklere katılmaya davet ediyorlar: “İyi bir kitapla evde kalmaktan ücretsiz bir konser düzenlemeye kadar herhangi bir şey.” Satın almadığınız sürece bir şey, katılmak için yanlış bir yol yok. Katılımcıların faaliyetlerini #BuyNothingDay etiketiyle paylaşmaları teşvik edilir.

Yalnız Hiçbir Şey Satın Al Günü tek başına tüketicinin gelgitini geri döndüremezken, aşırı tatil harcamalarına ve üst düzey ticarileşmeye karşı çok gerçek, çok güçlü bir tepki almanın altını çiziyor. Duyguyu takdir etmek için münzevi veya minimalist olmak zorunda değilsiniz ve Kara Cuma günü alışveriş yapmanın birçok alternatifi var .

 

Mağazalar Şükran Günü'nde Açık Olmalı mı?

Onlarca yıldır perakendeciler tedirgin bir centilmenlik anlaşmasını sürdürdüler: Eğer yaparsanız Şükran Günü'nde kapalı kalacağım. Şükran Günü, rahatlamak ve aile ile kutlamak için herkes, hatta perakende çalışanları için bir gündü. Çoğu insan için, Şükran Günü hala dinlendirici bir aile günüdür. Ancak milyonlarca kat satıcısı, depo personeli, kasiyer ve mağaza sorumlusu için değil.

Fortune'a göre ilk kez Şükran Günü'nde 2011'de açılan mağazalar . Başarıları ertesi yıl bir açılış dalgası yaşanmasına neden oldu, büyük perakendeciler eylemin bir kısmını kaçıracaklarından korkuyorlardı. Bazı mağazalar Şükran Günü öğleden sonraları, Kara Cuma günü geç saatlere kadar açık kaldılar, bu nedenle uzun açık saatlerin ezilme kolaylığı ve gelirin artması bekleniyordu.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu yeni normal, perakende çalışanlardan, işçi hakları aktivistlerinden ve hatta tüketicilerin kendisinden bir tepki vermeye neden oldu. Birçoğu uzun zamandır çalışmakta olan perakende çalışanlarına ulusal bir tatile çıkmalarını sormanın adil olmadığını savundular.

Bu ve diğer sebeplerden dolayı, perakende yöneticileri son zamanlarda Şükran Günü açılışlarına başvurdu. Göre New York Times , Şükran açılış basitçe Kara Cuma satışları erken atlama vaadi maliyeti veya çalışana isabet değmez sonucuna sonra birçok perakendeciler için “çok fazla bir baş ağrısı” artık moral. Business Insider'ın 2016'da Şükran Günü'nde açık olmayan tüm büyük perakende zincirlerinin listesi önceki yıla göre önemli ölçüde arttı. Bununla birlikte, perakende satış ün olarak kayda değer bir sektördür, bu nedenle uygulamanın terminal düşüş yönünde olup olmadığına dair kesin sonuçlar çıkarmak zordur.

 

Son söz

Kara Cuma eskisi gibi değil.

Beni yanlış anlama; Hala Amerikan tüketimciliğinin poster çocuğu ve tatil alışveriş bütçenizi önemli ölçüde azaltabilen sınırlı süreli anlaşmalar yapmak için yasal olarak harika bir zaman. Ancak Cyber ​​Monday, Small Business Saturday ve Black Friday öncesi satışların yükselişi Black Friday’in hakimiyetini yıprattı. Artık şehirdeki tek oyun değil.

Bu muhtemelen iyi bir şey. Pek çok insan gibi, en iyi fırsatları yakalayabilmek veya belirli bir günde hediye listesi ürünlerinde en iyi fiyatı bulmak için dizüstü bilgisayarımdan atılan saatleri harcamak için diğer alışverişçilerle uğraşacağım. Ancak, zor kazanılan paramı, fiyattan fazla ödün vermeden ne zaman ve nerede harcayacağımı seçmeyi de seviyorum. Aynı sayfada olduğunuzdan şüpheleniyorum.

Kara Cuma günü alışveriş merkezine veya mağazaya mı uğrarsınız? Yoksa evde arkanıza yaslanıp çevrimiçi anlaşmaların size gelmesini mi bekliyorsunuz?