Web Tasarım Nedir?

Blog

Web Tasarım denince akla ilk gelen çizimler, rekler, şekiller olabilir. Oysaki web tasarım sadece bunlardan ibaret değildir. Tasarım sadece görünen kısımdır. Her ne kadar artık işin içine javasciprt vs. girmiş ve kodlar da hareketli tasarımların oluşmasında rol oynamaya başlamış olsalarda yine de arka planda hiç de yabana atılmayacak derecede önemli bir mecra vardır ki bu da kodlamadır.

Tasarım


Bir internet sitesi çizilirken farklı çizim programları kullanabilirsiniz. Paint ten tutunda Photoshop, Fireworks gibi programlara kadar. Birçok tasarımcı hala Photoshop kullanarak tasarımlarını yaratmaya devam etselerde aslında web tasarımcı kullanması gereken program Fireworks'tür. Tabiki ikisinide bilmek gerekir ve ihtiyaca göre ikisini de kullanmaya ihtiyac duyacağınız farklı zamanlar olacaktır. Ancak Firworks'ün ortaya çıkış amacı internet siteleri ve görselleri oluşturmak olduğundan, çizim yaparken size çok daha fazla kolaylık sağlamaktadır. Bu kolaylıkları programı kullanmaya başladıktan sonra yada bununla ilgili internetteki eğitim yazılarını okuduğunuzda zaten anlamış olacaksınız.

Kodlama


İnternet siteleri 2 tipte hazırlanır, statik web siteleri ve dinamik web siteleri.

Statik Web Sitesi


Eğer bir sitenin içeriği sabit ise yani sitede güncellemeler yapılmıyorsa yada kırk yılda bir yapılıyorsa bu siteleri statik tipte hazırlama daha avantajlıdır. Çünkü site için bir yönetim paneli hazırlama ihtiyacı ortadan kalkmış olur. Bu da size maliyette azalma olarak geri döner. Ancak statik web sitelerinin güncellenmesi, dinamik web sitelerinden çok daha zordur. Ve bir noktadan sonra keşke yönetim paneli olan bir site yaptırsaydım demek durumunda kalabilirsiniz. Tabi bu sitenin içeriğine ve güncellenecek alanlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.Bu web sitesi basit HTML Kodları ile hazırlanabilir. Ayrıca bir kodlama dili bilmeye gerek yoktur.

Dinamik Web Sitesi


Yukarıda bahsettiğimiz yapının tam tersi, yani yönetim paneli olan güncellenebilir bir web sitesi. Bu tür birweb sitesi hazırlayabilmek için bir kodlama dili bilmek gerekir. Bu .php, .asp, .aspx, .jsp gibi farklı diller olabilir. Ve tabiki bu sitenin çalışabilmesi için kiralanan sunucunun sitenin kodlandığı dili destekleyen bir yapıda olması gerekir.


Eğer sıkça güncelleyebileceğiniz bir web sitesine ihtiyaç duyuyorsanız dinamik web sitesinin size faydası büyük olacaktır. İstediğiniz her an size verilecek olan yönetim panelinizden sayfa içeriklerinizi güncelleyebilir. Yeni sayfalar ekleyebilir ve silebilirsiniz.